v7+0 - vul


Jag har varit så nervös hela dagen idag. Promenaden till gyn lugnade mig lite. Jag satt ensam i väntrummet. Ingen annan var där vilket är ovanligt. R fick inte följa med pga corona. Där kom nervositeten tillbaka. Jag snackar handsvett och hjärtklappning - ja, hela köret. Lyckligtvis fick jag komma in efter en kort stund. Vi samtalade lite och sedan fick jag lägga mig i gynstolen med benen upp i vädret. Såg en liten plutt på skärmen med ett tickande hjärta. Bebis mäter 1,23 cm vilket ger en beräkning på v7+3. Så otroligt skönt.  Jag är gravid, det är en bebis i min mage (en bebis och inte två! Pjuh!). Allt ser bra ut. Ska försöka njuta lite mer av graviditeten nu!



Imorgon

Imorgon går jag in vecka 8, och har också tid hos gynekologen. Är så rädd att vi inte kommer se någon bebis. Eller att hjärtat inte kommer slå. Försöker skaka av mig de tankarna men är verkligen beredd på allt. Allt från tvillingar till ingen bebis alls. Jag vill så gärna att det ska gå hela vägen. Imorgon vet vi. 

Har förresten berättat om graviditeten för mamma och nu vill R att vi också ska berätta för resten av familjen. Men jag känner verkligen att det är alldeles för tidigt. Har inte tänkt att berätta detaljer för någon. Alltså frågor som vilken vecka jag är i, när bebisen ska komma osv. Kanske inte ens vilket kön det blir! Det var en sån stress förra gången vid BF. Vill undvika det hela och säga att BF är två veckor senare än den egentligen är. 

v6+4

Bara några dagar kvar till vul. Jag längtar så! Ska bli spännande och så skönt att få se någonting på skärmen. Hoppas verkligen det är någonting på skärmen. Det är bättre med illamåendet idag. Samtidigt gör det mig rädd att hormonerna är på väg ner. Men de tankarna är lätta att skjuta undan för jag är framförallt tacksam för att jag mår bättre. Jag saknar att känna mig frisk. Den här graviditeten är så annorlunda till skillnad från den förra. Jag är konstant trött, illamående som inte går över med att äta något. Jag har tappat ALL aptit men jag är samtidigt jättehungrig. Försöker komma på saker jag kanske skulle tycka om, men har gett upp nu. Jag är jättetörstig hela tiden. Huvudvärken hälsar på titt som tätt. Urghhh.

Vill gärna komma in i andra trimestern redan imorgon. Vill må bättre snart. Orkar inte. (Men tacksam såklart, för graviditeten, för allt!) 

v6+1

Jag har inte mått så bra idag. Har inte kunnat äta någonting. Har därför också mått otroligt illa och varit så orkeslös. Fick i mig lite mat nu ikväll så det är lite bättre. R har verkligen varit så snäll det bara går. Fastän jag kan vara lite halvtaskig ibland. Fokuserar på saker som inte tagit tag i istället för att se de grejerna han faktiskt gjort. Jag går runt och tycker synd om mig själv. Han tröstar och kramar. Fina R. Han försöker verkligen. Måste lugna den här hormonstinna kroppen. Den kan sabba mitt äktenskap. 




v6+0

Jag fick resultatet av blodprovet. Allt ser bra ut. Mitt hCG är 27 880 u/l, vilket är ganska högt. Det visar +/- 7 veckor enligt laboratoriet uträkning, men jag var bara v5+4 när det mättes. Vet att vissa får tvillingar vid dessa värden. För tillfället hoppas jag att det bara är ett litet knytte. Men det får vi reda på om en vecka när jag har vul.  Spännande. 

Symtom


Jag har tappat aptiten totalt och jag mår illa hela morgonen och stora delar av eftermiddagen. Just nu är det bra som tur är. Jag trodde inte att jag skulle må så illa så tidigt i graviditeten Jag minns inte att det var så illa förra gången. Jag får kväljningar av att gäspa, av att borsta tänderna och när jag lagar mat. Har märkt att det blir lättare om jag håller andan medan jag lagar mat. Det är ju något. 

Det blir svårt att laga något som jag faktiskt vill äta. Tänkte väldigt länge på vad det var jag var sugen på och som jag kunde tänka mig att äta - det blev svenska pannkakor med sylt och grädde. Så otroligt gott. Tror det var två år sedan sist. Lagar alltid bananpannkakor eller havrepannkakor när det väl blir pannkakor. Utan sylt, utan grädde, utan smak, hehe. 

Det är inte lätt att få i sig något när man har noll aptit. Men det här är några grejer som jag kan tänka mig äta; snabbnudlar, mackor, kokt potatis, kokta grönsaker. Och frukt. Barndomsmat inser jag nu. Bättre detta än att gå hungrig och känna sig orkeslös vilket jag gjort i tre dagar nu. 

Ändå njuter jag av att vara just gravid. Det är mysigt. ❤



Samtal med barnmorskan

Ursäkta den väldigt detaljerade bilden jag nu kommer måla upp ...

I några dagar nu var jag haft väldigt rikliga flytningar. Ibland rinner det verkligen till och jag blir så orolig att det ska vara blod i trosan. Det är jättejobbigt. Men fick prata av mig med min kompis som också är min barnmorska! Det var ett väldigt mysigt samtal och jag hade gjort kanelbullar dagen till ära.  Hon tog det första blodprovet också, så då får jag veta mitt hCG-värde. Och de andra viktiga sakerna som rubella, toxo och cmv. 


Det var jättetrevligt att ses. Om lite mer än en vecka får jag även se knyttet på vul (hoppas jag!). Tiden går fort fort. Vilket är bra bra! Längtar till vecka 12 och längtar till att kunna berätta för alla. 

För sju år sedan

Just idag för sju år sedan fick jag reda på att jag fått missfall. Var då i vecka 9 och det var ett av de tuffaste grejerna jag varit med om. Trodde aldrig att jag skulle ta mig igenom det. Det gjorde så ont, både fysiskt och psykiskt. Ibland känns det så otroligt jobbigt att gå igenom de här första osäkra veckorna. Där allt plötsligt kan bli så otroligt fel... Då allt man sett fram emot inte längre finns kvar. Jag är så orolig för att behöva gå igenom det igen. Vill verkligen inte. 




Så. Trött!

Jag mår bra. Men jag är så obeskrivligt trött. Det går bra på förmiddagen men sen efter lunch är det som att kroppen går in i standby-mode. Igår kämpade jag med att hålla mig vaken i eftermiddags, men vid 15-tiden gick jag och la mig - och SOV i tre timmar. Vaknade upp, lagade middag och somnade om vid 21-tiden. Vaknade upp 12 timmar senare...

Vad tusan är det som händer?! Har aldrig upplevt detta tidigare. Har varit såhär i flera dagar nu.  Nu ska jag ta hand om disken innan jag somnar igen. 



+ och -

Ibland har jag svårt att ta in att jag faktiskt är gravid. Att det gick den här gången. Att det är någonting inom mig som växer och blir större varje dag. Det är så otroligt härligt att tänka på. Ibland blir jag orolig. När jag har tid att stanna upp och tänka naturligtvis. Då börjar hjärnan snurra, tänka på utomkveds, på missfall, på en gulesäck men inget foster. Men som tur är får jag inte så mycket tid till att tänka... ungen håller mig upptagen. Maken likaså. Det är mycket spring och lek. Pussel och ritningar. Böcker och TV. Det är mest på kvällarna när Abir har somnat som jag får lite tid, om inte jag är helt utmattad, vilket jag oftast är. 

Lyckligtvis tänks det också mycket positiva tankar. Tänker på att få berätta för familjen. Tänker på första ultraljudet. Tänk om det är tvillingar. Tänker på vilket kön det kan tänkas bli denna gång. Hoppas i hemlighet på en flicka men tror ju att det blir en till pojk. 

Ja, det är mycket dubbla känslor nuförtiden. 

v4+5

Det här börjat dra och spänna i mina bröst. Plus att bröstvårtorna nu har börjat göra ont. De är inte bara känsliga, utan gör på riktigt ont. 
Det sista testet tog jag för två dagar sedan på BIM +3. Idag ska jag dessutom ringa gyn för att boka tid. 

Utmattad

Jag har varit så trött idag. Sov på eftermiddagen (igen!). Och jag var varit så seg hela dagen. Sen körde jag lite yoga fast jag inte riktigt kände för det. Hur som helst mådde jag mycket bättre efter det. Ja, det var antingen yogan eller kaffet som till slut hjälpte mig ur mitt komatösa tillstånd. 
Försöker ta lite finare bilder på mat och dryck för inspiration för framtiden. Men måste se till att fota snabbare. Kaffet hann nämligen bli kallt. But anything for the gram, am I right? 😄

Symtom

Jag har haft ett par tidiga symtom. Små känningar som försäkrar mig om att jag fortfarande är gravid. Jag tänkte sammanfatta de lite för att få en översikt. 

  • Molvärk - ända sedan tre dagar efter ägglossningen har jag känt en tyngd i undre delen av magen. Ibland nästan som mensvärk, men inte riktigt. Ibland känner jag av det mer efter att jag har tränat. Får alltid lite ångest då. Som att jag gör något fel som tränar.
  • Känsliga bröstvårtor - redan 9 dagar efter ÄL kände jag av känsligheterna i bröstvårtorna. Det här har varit mitt tidigaste symtom i övriga graviditeter. Bra att man fortfarande kan lita på dem. 👍
  • Kissnödig - har varit tvungen att gå på toa varannan timme ungefär. Jag har alltid varit en sån som går typ när jag vaknat, en gång under dagen och sen innan jag lägger mig. Himla tidskrävande ju. 
  • Svartnar för ögonen - när jag ställer mig upp från sittande eller liggande position. Har ofta känt att 'nu svimmar jag'. Var tvungen att sätta mig ner på golvet för att jag inte såg någonting. Det är ju fysiologiskt med blodtrycksfall i tidig graviditet, så det är ju orsaken till det här. Men jädrans vad obehagligt. 
  • Svett - jag har börjat LUKTA efter träningen eller i allmänhet, efter en dag med hushållssysslor. Jag svettas ju som alla, men mitt svett luktar inte! Men det här set alltså börjat göra! Jag måste duscha varje dag för att hålla mig fräsch. Har ingen deo hemma för jag har ju aldrig haft det här problemet tidigare. 

Förutom detta måste jag säga att jag mår oförskämt bra. Solen skiner, vi njuter i trädgården, äter god mat, grillar. Livet leker helt enkelt. 

Dagens hälsosamma lunch bestående av blomkål, körsbärstomater, avokado, stekta grönsaker och en kycklingvinge  + kebab från grillningen igår. Har varit sötsugen kom jag på nu, men försöker stå emot eftersom jag nästan hade graviditetsdiabetes förra graviditeten. Gäller att hålla det så nyttigt det bara går denna gång. 

v4+0

Jag har ont i magen. Det känns som ett stick på högra sidan. Det gör mig orolig. Nu när jag fäst mig vid graviditeten. Det är bara att avvakta. Jag vet det. Men vill bara veta vad det här onda är. Jag har också tränat idag och varit ute och joggat. Jag hoppas att det bara är därför det känns lite extra och inte något mf på gång. 

Jag kan verkligen längta till att den första trimestern ska ta slut. Då kan man ju slappna av lite. Samtidigt tycker jag att den här perioden är väldigt mysig, när man precis fått reda på det. När man går runt och bär på en gemensam liten hemlighet för omvärlden. Det är ju väldigt speciellt. 

I och för sig flyger ju dagarna förbi i hemmakarantänen, det känner nog de flesta med barn. Vi håller oss igång med massa böcker, spel och lite bråk. Idag passade vi på att påskpyssla. 


Abir var jättestolt över sina konstverk. Glad påsk, allihopa!



Rädsla och oro

Fy, vilken ångest jag fick nu. Är rädd att det ska bli missfall. Totalt onödigt att oroa sig för det finns ingenting jag kan göra åt saken om det nu blir så, men jag ser så mycket fram emot den här graviditeten och en bebis mot slutet av året... Blir orolig att det inte ska bli så. 
Dagens gravtest ser ungefär likadan ut som igår. Har heller ingen erfarenhet med de här testerna och vet inte hur starka de kan bli. Jag bara hoppas så innerligt att ingenting går fel nu. 

BIM

Det är skönt att veta att jag antagligen inte kommer blöda något idag med tanke på hur starkt strecket var igår och idag. Jag ÄR gravid. Har haft svårt att fira det, jag ville gärna att BIM skulle passera så jag kunde testa och verkligen tro på resultatet. Jag tror att jag är där nu! 

Det är svårt att hålla saker från mamma. Henne vill jag berätta för allra mest. Men vill avvakta tills jag träffar henne, när det än blir... Hon vet nog redan, fick en konstig jobb när vi pratade i telefon. Hon började prata om andra barnet och hur jag borde tänka på min hälsa. Jag instämde och hmm:ade. Ska bli så kul att berätta för alla. Längtar till de första samtalen med BM och gyn. Yaaay! 
Hasselt bjuder på sommarsol. 24 °C varmt även idag. Det blir nog en utesittardag. 


Dagens grav-test


Det översta testet är från igår eftermiddag då jag kunnat hållit mig i två timmar. Även fast jag då tyckte strecket var starkt så bleknar det (bokstavligen) framför det jag tog nu imorse. Så himla roligt att få se ett starkt streck. Kom igen nu lilla bebis! Väx! 

Graviditetstest

Paketet har kommit! Ska bli så spännande att testa imorgon. Tog ett idag också när jag inte kunde hålla mig längre, men det hade bara gått två timmar sen jag var på toa sist. Mitt kiss var nästan helt transparant, som vatten. Trots det fick jag se två streck. Ska bli spännande att se om det blir starkare varje dag nu. 

Vänteläge


Idag har vi strålande vårväder, så jag gjorde för en gångs skull i ordning mig. Jag satte på min vårigaste skjorta. Den med blommor och fjärilar. Och så satte vi oss i trädgården. Jag med en kopp kaffe, och Abir med sin fotboll. 
Jag ligger fortfarande på BIM -2. Det känns konstigt att fira en graviditet innan man passerat mensen. Så jag försöker att inte tänka på det så mycket. Väljer att inte tänka på missfallsrisken heller. Någonstans inom mig är jag inte ett dugg orolig. Ett par år sedan avundades jag de människor som kunde glädjas åt ett plus utan att känna den minsta rädsla för missfall. Det är klart att jag fortfarande är rädd för att det ska gå fel, men det är absolut inte det jag går runt och tänker på hela tiden. 

Jag känner ett stort lugn nästan jämt. Att det ska gå hela vägen. Trodde att jag skulle känna tvärtom i och med att jag nu känner till alla möjliga sjukdomar och utkomster av en graviditet. Men det är tvärtom. Jag njuter av det för stunden. I väntan på att BIM ska passera. Sen längtar jag till testerna som ska komma imorgon. Då kan jag äntligen testa på BIM och i dagarna efter. 


v3+5

Känns som att alla mina symtom försvann idag. Allt utom molvärken. Hmm.. är sugen på att testa men ska vänta tills efter BIM nu. Hade beställt fler gravtest (innan jag visste att jag var gravid). Hoppas de kommer snart så slipper jag använda mitt sista test. Med allt som pågått den senaste tiden dröjer posten. Hoppas att jag får de senast i övermorgon. 
 
Första magbilden. Vågar jag skriva ut det? Ja, jag tror nog det; magbild v3+5. Hej då, magmusklerna. Ses om två år igen. 

21°C


Jag har sovit så otroligt dåligt de tre senaste dagarna. Det är som att det kryper i benen. I natt sov jag totalt 3 timmar. Somnade vid 2 och vaknade 5 på morgonen. Trots det var det en underbar dag. Solen sken riktigt ordentligt. Det var så varmt och vi var ute i trädgården hela dagen. Jag hann också med en liten tupplur. Sedan cyklade vi längs kanalen här i Hasselt. Så himla bra avslut på en absolut bästa dagen på länge. 

Pregnant

A har börjat läsa och skriva. Han är jätteduktig. Ofta när vi sitter vid matbordet och ska ta en mellis så spelar vi hänga gubbe samtidigt. Så får han öva på bokstäverna och oftast brukar R också hjälpa till. Vi väljer alltid en kategori som ordet tillhör, och det blir nästan alltid olika sorters djur. 
 
Så jag valde först ordet "Gorilla". Efter ett par rundor skrev jag ut strecken till "Pregnant", som R då gissade sig till. "Varför skrev du 'Pregnant'?"  Jag tittade på honom och så sa jag: "För jag ÄR gravid". Han slösar ingen tid utan ställer direkt nästa fråga. "Hur vet du det?". I stället för att svara så visar jag honom grav-testet i stället. Och då frågar han flera gånger om jag menar allvar. Här börjar jag få tårar i ögonen och han ställer sig upp och kramar mig. Jättelänge. Och så säger han gratiis. 
 
I bakgrunden hör man A... "Pregnant är väl inget djur heller?". 


BIM-4 Dagens grav-test

Så jäkla lycklig just nu. Välkommen, lilla bubbla.

Symtom

Jag har haft rätt mycket symtom ändå. Främst att mina bröstvårtor har varit känsliga (inte superkänsliga riktigt än) och min ständigt återkommande molvärk. Men något annat jag lagt märke till de senaste tre dagarna är att jag varit så otroligt kissnödig. Men i morse vaknade jag upp och var inte alls lika kissnödig. Förut har jag varit tvungen att typ springa in på toa för att inte kissa på mig på morgonen. 

Är väl medveten om att strecket jag ser nu kan vara borta nästa gång jag testar. Det skulle vara tråkigt men livet fortsätter. Jag hanterar det här helt annorlunda än för ett par år sedan. Vet inte om jag blivit äldre och mer mogen, och kan hantera de här kriserna bättre. Vet inte om det är för att jag redan har ett barn. Eller för att jag nu är utbildad barnmorska. 

Hur som helst skulle det vara tråkigt med ett missfall. Men då blir jag gravid igen och kanske blir det en lyckad graviditet då. Men visst håller vi väl tummarna för att detta ska gå hela vägen? Att strecken bara blir starkare och starkare. 

Gravid ju!

Jag vet att det knappt syns. Jag vet att det är såå svagt, men det finns där. Jag går runt med staven i fickan. Så när osäkerheten slår in kan jag titta på testet och bekräfta det jag redan vet. De här grav-testen har aldrig gett mig så mycket som ett skymt av ett streck, så jag vet hur ett helt negativt test ser ut. Men det här är inte negativt. Jag testar igen om två dagar för att se om det blir tydligare. Jag har en bra känsla i magen. Som sagt, det är en sån otrolig skillnad från mina förra graviditeter. 
 
Min mamma drömde för ett par veckor sedan att det var en ny familjemedlem på väg. Hon frågade mig då om det kunde vara så att jag var gravid, men då hade jag ju mens. Hon drömde också något liknande när jag var gravid med A. Så det är ett stort lugn att allt antagligen kommer att gå bra. Mamma har ju fått en föraning. Jag hoppas i alla fall att det går bra. 
 
 
Nu har testet visserligen torkat, men jag har som sagt ALDRIG fått ett streck på dessa test, inte inom tidsramen och definitivt inte efter. Men jag ser det sååå tydligt IRL. Det här känns så bra. Jag är sååå glad. Ett decemberbarn på väg! 
 
 
 
 

BIM-6 - graviditetstest

Jag tror nog att jag kan vara gravid! Jag tog ett test i morse. Jag ser två streck! Men det är fortfarande jättesvagt. Jag är så glad. Strecket syns knappt, men där är det ju. Jag visste det. Igår kväll låg jag och tänkte hur jag bara visste. Det här jag aldrig känt tidigare. Jag har alltid tvivlat, men det nu är det på riktigt. 

Mina bröstvårtor var också ååå känsliga. Och igår kändes molvärken nästan som riktig mensvärk. Jag är så glad att jag testade. Vet inte om det syns någonting på bilden. Men jag ser det så tydligt i verkligheten.  



Molvärk

Det här är mitt starkaste symtom. Molvärken. Jag läste lite arkivet och det verkar som att jag brukade ha det även när jag inte var gravid. Ska nog ta ett grav-test imorgon. Är så otroligt nyfiken. Är då på BIM-6 så det borde ju visa plus om det är plus. Jag svor på att jag aldrig skulle testa innan BIM när jag fick mitt tidiga missfall. Hade jag aldrig testat hade jag aldrig vetat om graviditeten. Mensen skulle bara vara sen med två eller tre dagar. 

Men men... Det ska jag alltså totalt ignorera nu. Vet inte hur smart det är. 

Våra dagar består av fiaspel, läsa böcker och se på serier. Det är livet i karantän. Här i Belgien är allt stängt förutom mataffärer. Vi går ut mycket också, antingen på promenader eller på cykelturer. Det enda som håller oss igång. Igår var jag och joggade, men det kändes såå tungt. Vet inte om det är hjärnan som spelar mig ett spratt, eller om tröttheten kan vara ett symptom. Jag tog mig hem i alla fall. Andfådd som bara den. Idag tar jag det lugnare. Det blir nog en halvtimmes powerwalk på löpbandet istället för jogging. 




Grav-test

Jag har saknat att blogga. Ska försöka liva upp det här igen. Det var ju så mysigt när jag försökte bli gravid första gången (och andra och tredje). Som tur var tog det ju sig till slut där efter två missfall. Jag vet inte varför men jag har en så stark känsla av att jag faktiskt är gravid. Fortfarande bara på ÄL+7 eller 8. Alla andra gånger har jag ju varit så osäker, skrollar tillbaka i arkivet och ser hur jag velar mellan "nej, jag kan inte vara gravid" och "jo, men jag har ju så mycket symtom". 

Vill sååå gärna bara ta ett test och vetaaaa. Har faktiskt beställt en massa test. Ska bli så kul att få doppa lite stickor. Förhoppningsvis blir det plus!


ÄL +8

Några dagar efter min ägglossning började kroppen kännas annorlunda. Har en tung känsla i undre delen av magen.  Ibland får jag som en mild mensvärk. Blir så fundersam. Är riktigt spännande. Vill såklart testa, men det är nog alldeles för tidigt. Vill inte börja analysera blanka test och se saker i syne. Let's not get there just quite yet. Sån galenskap får man göra när man försökt intensivt i ett par månader i alla fall.