Steg-program till bättre sömn

Här är ett kort inlägg om hur vi gjorde så att Abir skulle börja sova hela nätter.
 
 
Varför Abir inte sov: 
  • Han var van vid att ammas till sömns. 
  • Han hade aldrig lärt sig hur man somnade själv.
Abir har alltid varit svårsövd och att amma honom var det lättaste alternativet. Annars var det blod, svett och tårar som fälldes varenda jävla gång han skulle sova. Från båda parter. 
 
Hur vi gjorde:
  • Första veckan: Minskade på ammandet under natten tills vi slutade helt
  • Andra veckan: Vaknade han på natten fick han sova i armarna på mig.
  • Tredje veckan: Han fick ligga kvar i sin säng. Max 1 timma fick han vara vaken utan att vi tog upp honom. Sedan somnade han i mina armar. En nallebjörn introducerades. Sin egna sovkompis. Detta var det svåraste steget. Första gången han fick ligga kvar grät han rätt mycket. Men redan nästa gång gnällde han bara 15 min innan han somnade själv. Redan tredje veckan började han sova hela nätter för han lärde sig hur man somnade om själv.
  • Fjärde veckan: Lägga ner honom och gå ut från rummet. I dagsläget gör jag bara detta när jag VET att han är så pass sömnig att han inte bryr sig om jag går ut. Men är han fortfarande alert sitter jag kvar tills han börjar gäspa och lâgger sig. Det dröjer ändå bara tio minuter och det är ganska härligt att få sitta i gungstolen och få ta det lite lugnt den där stunden. 
Han sover sedan två månader tillbaka ungefär från 21-07.30. Men det varierar jättemycket ibland. Och ibland vaknar han gråtandes på natten ändå! Men det är sällan, typ en gång varannan vecka. Finns inte mycket man kan göra än att trösta när han verkligen är ledsen. Även dagssömnen är riktigt bra! Det är jag tacksam för. Jag dog av sömnbrist där ett tag. 
 
Hoppas detta kan hjälpa någon därute. 
Vill bara tillägga att jag gick på rådgivning och läste en massa böcker och broschyrer innan jag gjorde detta val. Det är viktigt att välja den väg som är rätt för just dig och ditt barn.