Nej till alkohol

Något som gör mig så arg fortfarande är när blivande mammor fortsätter att dricka alkohol och röka trots att de vet att de är gravida! Helt ofattbart. Det håller de flesta med mig om. 
 
Varför känns det då okej för en eventuellt gravid kvinna att dricka alkohol? Återigen har jag sett på ett forum att man dricker tills man plussar. En tjej försvarar det med att "ägget bara flyter omkring i sitt egna i några veckor så jag dricker tills jag väntar min mens". 
 
Jag blir så ARG på okunskapen! Det första jag gjorde när jag började intressera mig för att skaffa barn var att läsa på om fosterdiagnostik och embryologi. Dels för att jag hade det som ämne men också för att jag tyckte att det var otroligt viktigt att veta hur jag skulle göra för att skapa de bästa förutsättningarna för mig och mitt barn. Läste om vilka vitaminer jag skulle ta, vad jag skulle undvika, men också vad som egentligen sker inom mig och för den lilla zygoten. Och sedan morulan, blastulan och gastrulan. Det är så otroligt mycket som sker INNAN det där blir ett embryo. 
 
Jag ska inte gå in i detalj, för jag vet inte hur många som intresserar sig av det. Jag är hyperinsatt i vad som sker i cellnivå (mest bara för att jag är konstig och alltid varit intresserad av detta), men jag vet att alla inte är det. 
 
 
Redan 6 dagar efter befruktning kan blastocysten inplantera i 
endometriumet, dvs, i livmoderväggen. Detta innebär att den näring den hade från det gigantiska ägget har nu tagit slut. Nu är det DU som har ansvar för vad embryot får i sig. Direkt kontakt genom placentan till ditt blivande barn. Men eftersom du inte fått det där plusset så räknas det liksom inte... Eller hur? 
 
Det kan ju också vara så att du inte får det där plusset, hormonet har inte nått den nivån än för att kunna upptäckas. Det lilla embryots hjärna har dock redan börjat utvecklas - i den tredje veckan av dess liv. Det är ungefär då du väntar dig mensen. Dricker du alkohol under en känslig tid av fostrets nyss påbörjade liv kan det få ödesdigra konsekvenser. 
 
Man vet inte vilka mängder alkohol som är skadligt för fostret men är det inte bättre att ta det säkra före det osäkra? Avstå från alkohol under din graviditet! 
 
Ja, de som blivit oplanerat gravida kan ju inte göra så mycket åt det. Det är bara att se framåt och ta sitt ansvar. Men de som faktiskt planerar en graviditet har ingen som helst ursäkt till varför de väljer att dricka. Usch. Det är hemskt. 
 
Visste man inte förr så vet man det nu. Drick för helvete inte något mer om ni tror att ni kan vara gravida! 
 
 

Kommentarer
Lin säger:

Vad läser du till? :)

Svar: Läkare är det tänkt! :) Andra året, men jag har så många saker jag vill inrikta mig på så jag tror att jag lär studera hela livet! ^^
Barnmorska, gynekologi, neurokirurgi, kardiologi, ahhh. I could go on and on! :P
Snutten

2012-10-08 | 15:08:31
Bloggadress: http://babybake.blogg.se
Lin säger:

Vad intressant! Kan tänka mig att man blir mer eller mindre intresserad av olika inriktningar, men då är det ju tur att du har mycket att välja mellan! :) Lycka till med pluggandet!

2012-10-08 | 15:39:22
Linda säger:

Jag har läst att barnet delar blod och näring först vid v 12. Innan det är det farligt med alkohol pga missfallsrisk. I börjar tar ju fostret näring från gulesäcken och inte från livmodern och mamman

Svar: Det där är inte sant, gulesäcken har mycket lite funktion hos ett människofoster. Gulesäcken = matsäcken fram till implantation. Mammans blod ger sedan näring genom diffusion till barnet.
Detta är olika i olika djur. Hos amfibier och fåglar har gulesäcken större funktion.
Snutten

2012-10-08 | 19:20:08
Bloggadress: http://lindatunstrom.blogg.se
Therese säger:

Fin blogg!:-)

Sen tänker jag såhär att om man har försökt i över två år och det aldrig har tagit sig månad för månad.. Någon gång måste man få dricka. Man kan inte gåomkring och tänka "tänk om ..." Då lever man ju sitt liv som gravid flera år utan att ens vara det. Min lilla tanke bara:-) för oss tog det länge länge, fick hjälp till slut. Och ibland drack jag, är dock ingen som festar, men t.ex när jag fyllde år. Det hade inte tagit sig under dom två åren vi försökt, då kan det vara skönt att släppa det ett tag och bara vara.. Utan att tänka " tänk om.." FInns ju dom som försöker i tio år innan dom lyckas.. Sen finns det ju annat också som är farligt när man är gravid som man borde sluta med innan :-) Rött kött, gravad lax, vissa ostar osv.. Men jag håller med om att ifall man planerar att skaffa barn så borde man försöka dra ner på farliga saker om man brukar dom ofta.. Tex alkohol, cigaretter snus osv:) Ha en bra dag!

Svar: Jag förstår precis vad du menar, det har jag också tänkt på. Liksom: "hur ska man leva då?" Och självklart ska man inte gå runt och oroa sig. Men jag tycker det finns bättre tider för att dricka och röka. Typ efter mens, innan ägglossning, om man nu tvunget ska. Självklart gör det inget om man tar ett glas då och då, när man planerar.
Men just det här med hårt festande och rökandet tycker jag är så synd och så hemskt.. Håller med dig på punkt och pricka! ;)
Snutten

2012-10-11 | 13:04:22
Bloggadress: http://underbararesa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback