Tips för att bli gravid

Hittade denna lista HÄR, och det ska då vara tips på hur man lättare ska bli gravid. Det kändes som en kul grej så jag tänkte se hur mycket som stämmer in på just mig. Nu vet inte jag vad som egentligen hjälper.. vissa grejer låter ju lite konstigt. Redan första punkten.. Folsyra, ska väl ingen betydelse för fertiliteten? Men ändå, kul grej! Och jag får se hur jag ligger till!

Jag har bara kopierat rakt av, mina egna kommentarer visas kursivt i LILA! 

 

1. Få i dig folsyra. 
500 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten men också för att minska fosterskador i det centrala nervsystemet.

2. Satsa på grönt. Måste bli bättre på äta i allmänhet.
En kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för missfall. En brittisk studie visar att ett regelbundet intag av frukt och grönt minskar risken för missfall med 46 procent.

3 Gilla d-vitamin. Jag är aldrig ute i solen, tycker min hud är brun så det räcker.
Brist på D-vitamin hos kvinnor kan leda till ägglossningsproblem. Genom att vistas ute i sol­ljuset minst en halvtimme om dagen, utan solskydd, täcker du ditt dagliga behov av D-vitamin. Under vinterhalvåret kan du i stället äta fet fisk och D-vitaminberikade produkter.

4. Välj de långsamma. 
Den danska gynekologen Bjarne Stigsby menar att den som vill bli gravid bör byta ut de snabba kolhydraterna mot långsamma. Snabba kolhydrater, som vitt mjöl och socker höjer insulinnivåerna, vilket kan påverka äggstockarnas funktion och orsaka infertilitet. 56 procent av de kvinnor Stigsby behandlat på sin klinik har blivit hjälpta bara av att ändra sina kostvanor.

5. Ät rätt fett. 
Undvik transfetter. Enligt amerikanska studier riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen. Enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, ökar däremot fertiliteten.

6. Ge järnet. 
Se till att äta järnrikt, men observera att det är järn från frukt och grönsaker som gynnar fertiliteten, inte från kött.

7. Fimpa. Har aldrig rökt! 
Rökning hos kvinnor hämmar ägglossningen men försämrar också 
produktionen av hormonet progestoron som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen.

8. Undvik lågfettsprodukter. 
Nya studier visar att kvinnor som väljer mejeriprodukter med låg fetthalt löper större risk att få problem med ägglossningen, än kvinnor som väljer feta mejerivaror.

9. Dra ner på kaffet. Dricker endast 1-2 koppar om dagen. Aldrig mer! 
En nordisk studie visar att ett stort intag av koffein ökar risken för missfall, särskilt i början av graviditeten. Begränsa ditt intag av koffein till 3 koppar kaffe eller 4–5 koppar te per dag.

10. Ät mer jod. 
Jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall. De senaste årens trender med oberikat fling- och havssalt gör att vi får i oss allt mindre jod. Använd därför alltid jodberikat salt i maten.

11. Minska intaget djurproteiner och öka intaget växtproteiner, som bönor, nötter och avokado.
Somliga menar att det på så vis går att minska missfallsrisken.

12. Mumsa mörk choklad är lustens egen medicin. Jag fullkomligt hatar mörk choklad. Tycker att det smakar apa men jag verkar vara den enda. 
Den innehåller tryptofan, som ökar serotoninnivåerna i hjärnan och ökar pulsen på samma sätt som en upphetsande kyss.

13. Dra ner på alkohol. Dricker inte! 
(Mer än två flaskor vin i veckan) kan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet.

14. Fixa e-vitaminet. 
Vitamin E har positiv påverkan både på lust och förmåga att bli gravid. Finns naturligt i kallpressade vegetabiliska oljor, mörka grönsaker, avokado, ägg, nötter, lever med mera.

15. Kolla läkemedlet. Går inte på några mediciner överhuvudtaget.
Använder du regelbundet läkemedel bör du rådfråga din läkare om de påverkar möjligheten för dig att bli gravid. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen. Värktabletter som exempelvis Magnecyl, Ipren, Treo och Aspirin har också 
visat sig sätta ner fertiliteten något.

16. Träna en halvtimme per dag. Entimmes långa promenader nästan varje dag! 
Det minskar risken för infertilitet. Orsaken till det är bland annat att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.

17. Sköt om tänderna! 
Kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner. Borsta tänderna noga och använd tandtråd varje dag.

18. Lagom vikt är bäst. 
För stor över- eller undervikt kan ge menstruationsstörningar och svårigheter att bli gravid. Ultimat är att hålla sig på ett BMI mellan 20 och 24, men en viktminskning på bara 5 procent kan ge positiv effekt på fertiliteten.

19. Stressa ner. 
Fler barn blir till vid påsk, jul och på sommaren, då vi tar det lugnt. Mindre stress minskar stresshormet kortisol som hämmar hypofyshormonet LH som stimulerar könshormonerna.

 
 20. Stoppa deppet. Ingenting man kan kontrollera direkt. Det går upp och ner. Ibland går det väldigt mycket NER.
Nedstämdhet ökar hormonet prolaktin som kan hämma menstruationscykeln.
 

21. Motionera mera. 
Det ökar blodtillförseln till testiklarna vilket höjer sexlusten. Men cykling över tre timmar i veckan ger risk för erektionsproblem, då sadelns tryck mot ljumsken kan skada artärerna.

22. Stay cool. 
Testiklarna ska hållas kalla, därav deras placering på kroppen. I hög värme fungerar inte spermieproduktionen. Var försiktig med heta bad, bastu, tajta kläder och laptop i knäet.

23. Gilla zink- och folsyra. Folsyra - ja. Zink - nej, inte ännu tyvärr.
Brist kan ge lägre spermieproduktion. Folat finns naturligt i gröna grönsaker baljfrukter, potatis och apelsiner. Zink finns i magert nötkött och mörkt kycklingkött.

24. Boosta d-vitamin. 
Brist på vitamin D kan leda till sämre rörlighet hos spermierna. Ut med karln i solen och mata med fet fisk!

25. Banga soja. 
Män i västvärlden som äter mycket soja har en lägre koncentration av spermier. Det gäller dock inte asiatiska män, möjligen för att den exporterade sojan, ett så kallat TVP-protein, framställs på onaturlig väg, medan det asiatiska sojaproteinet är naturlig.

26. Skippa droger! 
Även droger i små mängder som tas sällan kan ha stor påverkan på fertiliteten hos män.

27. Välj alkoholfritt! 
Alkohol har skadlig effekt på cellerna där spermierna bildas. Så mycket som en tredjedel av manlig infertilitet kan bero på för hög alkoholkonsumtion.

28. Rök mindre. Eller inget alls?!
Män som röker producerar färre och mindre friska spermier.

29. Minska på kaffe och cola. Min karl är minsann duktig, han! 
Konsumtion på över 800 mg koffein per dag ger minskad spermiekoncentration och färre antal spermier.

30. Ligg kvar. Ligger kvar, men när ska allt ut igen då?
Ett gammalt tips är att undvika att resa sig upp direkt efter avslutat samlag, för att hålla spermierna kvar kring livmoderhalsen.

31. Ha en kudde under rumpan. 
Genom att placera en kudde under rumpan kan du låta tyngdlagen hjälpa spermierna in i livmodern till äggledarna. Inte heller detta tips är vetenskapligt bevisat.

32. Go doggy style! 
Ge spermierna goda odds genom att välja missionären eller bakifrån (när kvinnan står på alla fyra). Det hjälper mannen att tränga in djupt så att sperman hamnar nära livmoderhalsens mynning.

33. Sök hjälp. Inte över 35 eller försökt att bli gravid en längre tid.
Om ni har försökt ordentligt att bli gravida i över ett år (ett halvår om kvinnan är över 35 år). Det gäller också om du råkat ut för upprepade, tidiga missfall.

 

 

23/33 fick jag. Det är väl.. bra? Ligger ni också bra till. (Hahaha, ligger ;)  ) Let me know!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback